Kan man mærke sit eget blodsukker stige og falde?

En studerende spørger:

Jeg ville faktisk godt spørge om noget i forhold til din snak med sukker afhængighed.

Jeg støder ofte på folk som bruger vendingen “at gå sukkerkold”. Kan man som helt almindelig og rask menneske mærke om ens blodsukker er stigende eller faldende?

Jeg kan forstå at det jo er en ganske lille mængde glukose som aktivt virker i vores blodbaner -0,7-1,2 gram til en hel liter!

Efter min mening burde det jo ikke kunne mærkes, da der jo hele tiden bliver skruet på knapperne og der derfor vil blive reguleret på et for lav blodsukker før det bliver farligt for os..

Er jeg helt galt på den?

Reguleringen af blodsukkeret sker rigtig nok hele tiden (via negativt feedback), men kroppen adapterer (tilpasser) sig til det vi som regel byder den. Det betyder at hvis vi er vant til at få meget sukker, vil insulinproduktionen generelt være høj. Også selvom reguleringen sker ved negativt feedback, så er kroppen altså hurtigere til at smide insulin ud i blodet hvis det er nødvendigt, og i større mængder, hvis den er vant til at få meget rent sukker på én gang end hvis den aldrig får det.

Tænk eventuelt over hvad der sker i din egen krop (både umiddelbart efter og dagen efter) når du oplever følgende:

  • Spiser så meget slik at du får ondt i maven
  • Springer et hovedmåltid over (hvis du er en af dem der fint kan klare dig uden morgenmad, hvad sker der så når du ikke har fået mad hele dagen)?

Som svar på resten af spørgsmålet får du nedenstående video.